torsdag 25 november 2010

Bilden av min verksamhet....

Ja, det var väl så uppgiften hette va? För er som inte är insatta är detta en uppgift där vi ska presentera något ur vår verksamhet. Detta ska ske proffsigt, retoriskt, roligt och med inslag av IT.... Ja inte är det lätt uppgift men som en av mina kära vänner brukar säga -Den som ger sig in i leken måste leken tåla...

Igår gick 8 h till att jobba i GIMP, SumoPaint och till slut Photoshop (gav in efter många timmars knep å knåp) oj vilken skillnad det blev, jag jobbade på med min filmaffisch och på kuppen lärde jag mig en massa nya funktioner i Photoshop! Mitt bakgrundsfoto var en tecknad bild och jag lyckades efter ett tag att få till mina in klippta bilder med ett målat intryck. När jag sedan skulle lägga över vår film trilskades den en hel del men som jag skrev tidigare gick det ju att länka till Anna-Lenas sida, fast det är ju inte lika kul!

Jag börjar också bli rätt haj på att göra fler saker samtidigt. Jag kan lyssna på Spotify, Måns och jobbar samtidigt med Photoshop, snacka om att multitaska ;).

Åter till presentationen, idag har jag jobbat med min presentation, den skall handla om flexibelt arbetssätt. Jag vill berätta hur jag i min klass arbetar med flexibla grupper för att låta alla individer i min klass att känna sig  lika delaktiga och lika viktiga. När jag började i morse var jag ganska säker på hur jag ville lägga upp mitt arbete med berättelse, bilder i 3D och med ngn form av film/morfning som avslutning. Just nu är jag inte riktigt lika säker på det där med 3D. Har nu jobbat med Goggle SketchUp halva dagen och det visade sig att det inte är så lätt att skapa i 3D, även om de i instruktionsfilmerna påstår det. Hoppas att min sambo kan hjälpa till, han som jobbar med 3D-program hela dagarna borde ju ha ngr tips. Nu lägger jag ned för idag och hoppas på mer lycka i helgen.

onsdag 24 november 2010

Premiär!


Äntligen kan jag nu presentera vår produktion!
En buskis med inslag av avundsjuka...



Tyvärr fungerade det inte att lägga upp filmen här på min sida, varför vet jag inte, har provat några gånger nu :(. Hoppas jag kan få en ny kopia, skam den som ger sig! Som tur är så har min namne redan lagt upp filmen! Titta på filmen här.


torsdag 11 november 2010

Att fördjupa och förkovra sig...

Igår kväll började jag fila på ett bildspel inför vårt 10-års jubileum på skolan vilket vi firar med Öppet hus. Jag fixade och trixade med alla inställningar och nu är det färdigt, tyvärr kan jag inte lägga upp den här då den innehåller många barnansikten. Bildspelet skapade jag i Photostory ett program som är enkelt och smidigt att använda. Vi kommer att ha många bildspel på under hela Öppet hus dagen vilket gjorde att jag kunde inrikta mig på min klass. Detta innebär också att jag kommer att ha nytta av detta bildspel på framtida föräldramöte, det kallar jag win win!

Jag har även förkovrat mig eller ska vi säga förälskat mig i Wordl. Har nu skapat ett bokstavsmoln som jag kommer att sätta upp i vårt klassrum. Barnen har tillsammans med mig tittat på en bild och sedan letat ord som börjar eller har bokstaven i sitt ord. Det här är de ord de hittade i bilden (den här veckan arbetar vi med bokstaven V).



Nej nu ska jag lägga mig och läsa Från Wikis till mattefilmer, en bok som jag inhandlade på Skolforum i förra veckan. Boken behandlar ämnet IKT med hjälp av olika skolreportage, spännande!


onsdag 10 november 2010

Mediavanor del 2

Nu har jag arbetat vidare med att undersöka elevernas mediavanor. Jag har intervjuat eleverna i halvklass och har använt mig av de frågor jag tidigare publicerat här på min sida. För att få en bredare bild av hur elevernas mediavanor ser ut lät jag även en klass i årskurs två svara på samma frågor. Jag lät även eleverna skapa en varsin tankekarta tillsammans om internet. När vi hade diskuterat färdigt fick varje elev rita en bild och skriva en text om vad just de gör med sin dator, det blev urhäftiga illustrationer och texter. Några av dessa skall jag scanna in och lägga ut här så fort jag klurat ut hur man scannar på vår kopiator. Ett program som jag klurat ut är i alla fall Chart Tool. I detta skapade jag ett diagram.



Jag blev förvånad över hur mycket kunskap mina ”små” ettor hade om internet och hur mycket de faktiskt använder sin dator till. De både laddar hem musik, tittar på Youtube, spelar spel och hämtar information. I år två kan man se att kunskapen har vuxit och att eleverna har lite mer kunskap av vad man kan använda sin dator och internet till. Jag är förbluffad och positivt överraskad över hur stor kunskap eleverna faktiskt har i så låg ålder.

Det som slog mig var dock att tyvärr sitter många av våra elever själva vid sina datorer. Även de som  inte sitter ensam sitter inte med en vuxen utan tillsammans med ett syskon (år 2). Det finns så mycket som våra elever inte skall ta del av, hur kontrollerar de vuxna sina barn? Hur stor är kunskapen om av vad barnen gör ute på nätet eller med sina datorer? Många frågor snurrar i mitt huvud och jag skall i mitt arbetslag ta upp detta. Kanske kan vi vid nästa föräldramöte lyfta min undersökning för att visa föräldrarna hur mycket eleverna kan och samtidigt belysa vikten av vad som kan hända om eleverna hamnar på fel sidor. Jag skulle också  vilja dela ut Elsa Dunkels råd till vuxna (klicka dig vidare till pdf-filen på sidan)

Samtidigt vill jag inte avskräcka mina föräldrar för vid frågan om faror på nätet svarade eleverna följande

(blandat urval av årskurs 1 och 2).

”Det kan komma virus om man inte aktar sig”

” Om man inte gör rätt kan man radera saker å det är inte kul!”

”Man ska vara försiktig så att det inte kommer vatten på datorn när man dricker för det är farligt”

”Virus liksom äter upp allt man har på datorn å det är farligt”

”Man kan bli lurad på pengar”

Endast en elev visste att man kan bli lurad på pengar om man köper gubbar i spel, samtidigt som hon förklarade att man kan spela spel utan att betala också. Även denna typ av kunskap kan man lyfta på ett föräldramöte. Man skulle kunna visa min undersökning, visa några av de spelsidor eleverna besöker och sedan ge dem några bra länkar till vidare läsning om hur man kan ligga steget före. Hmm det tål att tänka på!

Här kommer elevernas tankekartor över internet, de är skapade i X-mind jag har sedan överfört dem som ”skärmdump” i Powerpoint, beskurit dem och sedan sparat dem som bilder.


Klass 1A

Klass 2A

Det känns kul att eleverna har så stor kunskap om vad man kan använda internet till. Jag ser stora möjligheter för vidare IKT-arbete i min klass!





tisdag 2 november 2010

Wordl

Jag och min son Adam 11 år har skapat med Wordl, ett roligt webb-program som gör om texter till roliga "ordmoln". Adam tyckte att vi skulle göra ett Star Warsmoln....

Mediavanor...

Då satt jag här igen, framför mitt fantastiska digitala verktyg...
Jag läser kurslitteratur över nätet, lyssnar på musik via Spotify, har tio "fönster" öppna i min webbläsare och samtidigt skriver jag detta inlägg som ett  utkast i ett Worddokument. Jag har under dagen även hunnit ta del av Elsa Dunkels föreläsning Sociala medier, nätet, unga och lärande också den via nätet. Detta är mina mediavanor, det ska bli intressant att ta del av mina elevers mediavanor..


I veckan har jag klurat på hur jag ska genomföra undersökningen av mina elevers mediavanor. Frågan var om jag skulle göra en enkät eller en intervju? Jag har provat på  enkätverktyget Google docs (tack Åsa) men tyckte inte att det var rätt form för sjuåringar. Jag har istället skapat några frågor för att kunna genomföra en intervju. Min tanke är att jag efter intervjun ska göra en tankekarta där jag sammanställer barnens svar. Tankekartan skall sedan presenteras här på min blogg. På så vis får jag också möjligheten att lära mig programmet X-Mind.


Intervjufrågor:


1. Har du en dator hemma?
(om eleven inte har en dator hemma frågar jag om de har någon spelkonsol hemma)


2. Vad använder du datorn till?


3. Vad för typ av spel spelar du?
(spelsidor)

4. Har du internet hemma?


5. Vet du vad internet är? Om ja, får eleven beskriva sin definition av internet.


6. Vet du vad en blogg är? Om ja, får eleven beskriva sin definition av en blogg.


7. Har du chattat någon gång?


8. Finns det några faror med internet?



Ska bli superkul att jobba vidare med detta under nästa vecka och se vad det det resulterar i. 


Imorgon blir det Skolforum med IT-glasögonen på...